De vijverfilter

De vijverfilter is het kloppend hart van iedere waterpartij. Of het nu gaat om een kleine siervijver aan het terras of een uit de kluiten gewassen zwemvijver. De vijverfilter moet ervoor zorgen dat het biologisch evenwicht bereikt wordt en behouden blijft. Dit biologisch evenwicht is zeer fragiel, zeker bij jonge en kleine vijvers. Net daarom is de juiste opbouw van de vijverfilter zo belangrijk.

 

Iedere vorm van filtering heeft als bedoeling de aanwezige afvalstoffen in het water weg te nemen of om te zetten in voedingsstoffen voor de filterplanten. Wanneer we een vijverfilter maken gaan we dus trachten om zoveel mogelijk aërobe bacteriën te laten ontwikkelen. Deze staan namelijk in voor de omzetting van de afval- stoffen. Hiervoor gebruikt men substraten zoals lava en cliptoniet in de vijverfilter. Omdat deze types gesteente zeer poreus zijn, hebben ze een enorme oppervlakte in verhouding tot hun massa. Hierop ontwikkelen deze "goede" bacteriën zich massaal en zorgen aldus voor de juiste omzetting.

Een plantenfilter in opbouw.
De filterzone met overloop waar het water door de lava terug in de zwemvijver stroomt
Een zwemvijver in opbouw
Een zwemvijver in opbouw met links de pompput en rechts de filterzone afgewerkt met Cliptoniet

 

 

Wanneer we een vijverfilter maken moeten we dus rekening houden met de hoeveelheid water en de vervuilingsgraad van de vijver. Een vijver met een grote populatie vissen vraagt bv. een grotere vijverfilter dan één waar zich enkel planten in bevinden.

 

Ook de vijverpomp moet worden gekozen in functie van de grootte en ver- vuilingsgraad van de vijver. Vraag hiervoor zeker ons advies.

Algen verwijderen

Indien de vijverfilter niet correct gedimensioneerd wordt, zal één van de eerste symptomen die optreden algen in de vijver zijn. De vraag hoe we algen verwijderen krijgen we hier dan ook regelmatig binnen. Eerst moeten we even stil staan bij de oorzaak. Algen ontwikkelen zich wanneer er geen goed biologisch evenwicht is. Een overschot aan voedingsstoffen in het vijverwater is hier een typische oorzaak van. Maar hoe gaan we die algen verwijderen? Hierbij dienen we een belangrijk onderscheid te maken tussen zweefalgen en draadalgen. Zweefalgen zijn microscopisch klein en geven het water een groene kleur. Draadalgen daarentegen zijn fijne draden die in het water zweven en zich vastzetten op wanden en planten in het water. De planten in de vijverfilter kunnen zelfs verstikken bij een overmatige algengroei. Je kan dit het best vergelijken met onkruid dat over je sierplanten groeit. Algen verwijderen is dus belangrijk!

 

 

UV filter vijver

Wanneer we een vijverfilter maken wordt hieraan vaak een UV filter toegevoegd. Door de bestraling van het vijverwater door de UV lamp worden de zweefalgen afgebroken. Ze worden dan opneembaar voor de vijverplanten. Welke soort UV filter vijver u best kiest hangt onder meer af van de functie van de vijver, de grootte en het soort vijverfilter dat u wenst te bekomen. Vraag hier zeker ons advies. Zweefalgen verwijderen kan met een UV lamp zeer efficiënt worden aangepakt. De sterkte van de lamp varieert tussen 8 en 240 Watt. Om stroomverbruik te besparen kan je de lamp in de wintermaanden uitzetten.

De technische ruimte van de zwemvijver.
De technische ruimte van de zwemvijver met o.a. de pomp, de UV lamp en de beluchtingspomp
Een pas aangelegde zwemvijver
Een pas aangelegde zwemvijver

Draadalgen verwijderen

Hier bestaan helaas geen (efficiënte) toestellen voor. De groei van draadalgen is op zich ook positief aangezien dit een indicator is voor een goede waterkwaliteit! Wanneer deze echter beginnen te woekeren tussen de vijverplanten in de vijverfilter of in het zwemgedeelte van de zwemvijver is het plezier er natuurlijk wel af. De beste manier van algen verwijderen blijft manueel wegnemen. Handig hiervoor is een algenborstel waarmee je de draadalgen kan opdraaien. Voorzichtigheid is geboden wanneer je de draadalgen wegneemt rond de beplanting, zeker bij jonge planten. In het seizoen zal een goed aangelegde vijverfilter voldoende voedingsstoffen wegnemen zodat de groei van draadalgen vanzelf zal stoppen.

Ontdek de kracht van tuinbeleving

Onze realisaties