groendak intensief groendak groen dak groendaken
groendak intensief groendak groen dak groendaken
groendak intensief groendak groen dak groendaken
groendak intensief groendak groen dak groendaken
groendak intensief groendak groen dak groendaken soorten groendaken

Een groendak, wat is dat nu eigenlijk?

Vandaag vinden we regelmatig artikels terug waarin gesproken wordt over een groendak. Een groendak heeft de voorbije jaren enorm aan belang gewonnen. Dit heeft veel te maken met de bewustwording rond onze ecologische voetafdruk. Een groendak heeft namelijk een belangrijke invloed op zaken als waterhuishouding en isolatie maar levert ook een verbetering op van de luchtkwaliteit en diversiteit in fauna en flora. Zeker in een stedelijke omgeving waar groene ruimtes schaars worden kan een groendak het esthetisch karakter en het visuele comfort sterk verhogen. Ook kleinschalig, bv.

bij een privéwoning kan een groendak het comfort in de woning noemenswaardig verhogen. Om veel van bovenstaande redenen wordt een groendak vandaag zelfs een verplichting in stedenbouwkundige dossiers.

 

Verschillende sedumsoorten voor een groendak.
Verschillende Sedumsoorten
Verschillende sedumsoorten voor een groendak.
Verschillende Sedumsoorten

Groendaken zorgen voor een meerwaarde van uw woning of bedrijfsgebouw

Zoals al aangehaald hebben groendaken verschillende meerwaarden te bieden. Zo zorgen groendaken ervoor dat de neerslag vertraagd wordt afgevoerd naar de riolering. De aangebrachte substraten en beplanting houden al een noemenswaardige hoeveelheid neerslag vast. Enkel het overtollige water wordt afgevoerd naar de riolering. Drainagematten die zich onder het substraat bevinden reguleren hierbij de correcte water- huishouding. De lagenopbouw van groendaken zorgt er ook voor dat de aanwezige dakbedekking beschermd wordt, al dan niet in combinatie met een wortelwerende folie, die de levensduur van de dakbedekking gevoelig verhoogt. De lagenopbouw van groendaken heeft ook een dubbele isolerende waarde. Door zijn dikte verhoogt namelijk zowel het thermisch als het akoestisch comfort. Een laatste belangrijk pluspunt van groendaken is het esthetisch uitzicht wat onze buitenruimte natuurlijk aanzienlijk verfraait. En wanneer het groendak als een intensief groendak wordt ingericht kan het zelfs een extra leefruimte worden. Neem hiervoor gerust een kijkje bij onze gerealiseerde tuinen/groendaken.

Een groendak met sedumsoorten.
Groendak met verschillende Sedumsoorten
Herba legt groendaken met sedumsoorten aan.
Groendak met verschillende Sedumsoorten

De aanleg van een groendak is ook economisch een interessante keuze

Door de realisatie van een groendak kan je verschillende besparingen realiseren. Zo zullen de kosten voor koeling en verwarming in een
gebouw met een groendak lager liggen dan bij een traditioneel dak omwille van het isolerende effect. Door de bescherming van de waterdichting door het groendak zal de levensduur stijgen. De investering in een groendak geeft ook een meerwaarde bij latere verkoop. Dit is zeker zo wanneer een intensief groendak wordt aangelegd waarbij de oppervlakte van de leefruimte omhoog gaat. Verder zorgt de aanleg van een groendak ervoor dat in bepaalde gevallen er geen regenwaterput moet worden geïnstalleerd bij nieuwbouw of herbouw. Last but not least zijn er gemeenten die subsidies toekennen bij de aanleg van een groendak.

Groendak.
Groendak met verschillende Sedumsoorten.

Tevens komt een groendak in aanmerking voor bepaalde premies. Dit is afhankelijk van je woonplaats. Meer info vind je op premiezoeker.be.

Ontdek de kracht van tuinbeleving

Onze realisaties