vijver vijvers vijver aanleggen vijverspecialist
vijver vijvers vijver aanleggen vijverspecialist
vijver vijvers vijver aanleggen vijverspecialist
vijver vijvers vijver aanleggen vijverspecialist
vijver vijvers vijver aanleggen vijverspecialist zwemvijver
  /  

De vijver, voor velen een passie

De vijver is een fenomeen dat reeds jaar en dag in tuinen geïntegreerd wordt. De redenen hiervoor zijn legio. Zo kan een vijver de architectuur van de tuin helpen vorm geven, maar het kan ook een oase van rust vormen in een natuurlijk landschap. Verder wordt een vijver vaak gecombineerd met bewegend water. Elementen als een waterval of een fontein zorgen voor een aangenaam achtergrondgeluid wat de beleving van de vijver alleen maar versterkt. De extra zuurstof die zo in het water terechtkomt is mooi meegenomen. Een vijver trekt ook een heel ecologisch systeem met zich mee. De biotoop van een vijver zal in eerste instantie kleine insecten en micro-organismen aantrekken. Bij een goed ingerichte moeraszone zullen later ook kleine reptielen zoals salamanders en kikkers een plaats vinden in en rond de vijver. Signalen zoals libellen die rond de vijver vertoeven zijn een goede indicatie voor een gezonde vijver.

 

 

Een vijver aanleggen, waar moet mee worden rekening gehouden?

Voor er wordt gestart met een vijver dienen toch eerst enkele belangrijke aspecten te worden nagegaan. Een eerste vraag die moet worden gesteld is welke functie de vijver zal gaan vervullen. De manier waarop we een vijver aanleggen zal namelijk afhangen van deze functie. Zo heeft een zwemvijver of een Koivijver een totaal andere opbouw als een natuurlijke vijver. De ruimte waarin we een vijver aanleggen zal bepalend zijn voor de grootte van de vijver. Door de vijver korter bij de woning in te richten kan je ook van binnenuit van uw waterpartij genieten. Een natuurlijke vijver zal dan weer gemakkelijker verder weg worden ingericht, waar er meer rust is voor insecten en kleine dieren. Wanneer we een vijver aanleggen moet zeker ook worden rekening gehouden met de veiligheid van kinderen. Dit kan worden opgelost door ijzeren netten vlak onder het wateroppervlak te installeren wat esthetisch ook een mooie oplossing is. Een vijver aan- leggen op een plaats die volledig kan worden afgesloten is natuurlijk ook een goede oplossing.

 

 

Een zwemvijver met een organische vorm voor een natuurlijk effect.

Vijvers om van te genieten

Zoals reeds aangehaald heb je vijvers in alle mogelijke stijlen en vormen. Vijvers om in te zwemmen vormen een volwaardig alternatief voor het traditionele zwembad. Door de natuurlijke filtering van deze vijvers met planten en micro-organismen kan je van dit soort vijvers het hele jaar door genieten. Ga hiervoor zeker ook eens kijken op onze pagina over zwemvijvers. Verder hebben we natuurlijk ook de siervijvers waar al dan niet vissen in kunnen worden uitgezet. Wanneer deze vijvers worden gebouwd voor Koi's dienen we zeker rekening te houden met zaken als correcte waterdiepte, bodemafzuiging en aangepaste filters. Vijvers waarin alleen kleine vissen worden ondergebracht vragen ook een aangepaste filtering maar deze dient minder groot te zijn. Voor iedere vijver wordt berekend wat de juiste pomp en filter is om helder water te kunnen garanderen.

 

Herba, uw vijverspecialist

Omdat een vijver aanleggen veel meer inhoudt dan een put graven en hier een waterdichting in te leggen is het raadzaam om een vijverspecialist onder de arm te nemen voordat men hiermee aan de slag gaat. Uw vijverspecialist kan samen met u bekijken wat de noden en wensen zijn rond de vijver en van hieruit samen een ontwerp maken dat de verwachtingen zal invullen. Hierbij zal uw vijverspecialist bekijken wat de ideale inplanting is van uw vijver, hoe de kuip best wordt opgebouwd, welke filtering nodig is en dit alles rekening houdend met het budget dat u beschikbaar heeft om uw vijver te realiseren.

Vijver volledig op maat door Herba.
Vijvers met ronde lijnen
vijver met moderne waterval.
vijver met waterspuwers in inox

Ontdek de kracht van tuinbeleving

Onze realisaties